Leta i den här bloggen

Summa sidvisningar

06 oktober, 2011

Recept


Receptet nedan har jag fått av syrran i Falun


SYLTADE
KANTARELLER
är en delikatess till allt viltkött.
2 l rensade små kantareller
2 tsk salt/l vatten
LAG:
2 dl ättiksprit
3 dl svampspad
3 dl strösocker
1 tsk vitpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
2 bitar muskotblomma
1 bit ingefära
2 kryddnejlikor
Lägg kantarellerna i en kastrull och häll på vatten tills det
täcker ca hälften av svampen.
Låt kantarellerna koka 10 minuter. Sila av spadet  från
kantarellerna men spara 3 dl till lagen.
Blanda lagen och låt den koka upp. Lägg i kantarellerna
och koka en timme.
Lägg kantarellerna i väl rengjorda små burkar.
Låt lagen koka upp och skumma. Fördela lagen över kantarellerna
och se till att den står över svampen. Tillslut burkarna.
Förvara svalt
..............................................


.


Marängtårta
Smet: 3 äggulor, 1 dl socker, 1½ dl smält smör, 5 msk gräddmjölk, 1½ dl mjöl, 2 tsk bakpulver
Maräng: 3 äggvitor, 2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, ½ hg hackade nötter.
Vispa vitorna + vaniljsockret. Rör försiktigt i sockret.
Fyllning: 2 ½ dl grädde + frukt
.............................................................................................................................................................
Nötkakor...............200 grader
2 hg nötkärnor, 2 ägg, 2 dl socker, ½ hg smält margarin
Mal nötkärnorna (spara 12 st) Vispa ägg och socker, blanda samman med det smälta avsvalnade 
margarinet. Klicka smeten på plåten dela nötkärnorna och sätt på kaksmeten.
..........................................               
                                                                                                      
Toscakaka
2 ägg, 2 dl socker, 50 gr smält margarin, 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl mjölk.
Glasyr: koka samman 1 hg smör, 1 hg socker, 1 hg hackad mandel, 1 msk mjölk och 2 msk mjöl
...........................................................................................................................................................
Banansockerkaka......................175 grader
2 bananer, 1 kkp socker, 1 ägg, ½ hg smält smör, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, ½tsk 
bikarbonat, 4 msk grädde, 1½ kkp mjöl.
............................................................................................................................................................
Kladdkaka...............175 grader
2 ägg, 3 dl socker, ½ tsk salt, 2 tsk vanillinsocker, 2 msk kakao, 1 ½ dl vetemjöl, 100 g smält 
margarin eller smör.
Vispa ägg och socker. Blanda i resten. Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter. Låt svalna.
 Servera med glass eller vispad grädde.
...........................................................................................................................................................
Sockerkaka med fruktsmak..................175 grader
2 ägg, 2 dl socker, 1 dl smält smör eller margarin, ½ dl apelsinsaft, 1 liten mogen banan, ev 
1 passionsfrukt, 2 ½ dl vetemjöl, 1  tsk bakpulver.
Blanda smör/margarin, apelsinsaft och ev innehållet i passionsfrukten. Mosa bananen. 
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner bananmoset, apelsinblandningen och mjölet blandat med 
bakpulver. Grädda i ugnen cirka 30 minuter.
............................................................................................................................................................
Tunnbröd 12 st
Gräddas i en stekpanna utan matfett.
2½ dl filmjölk, ½ tsk anis, ½ tsk kummin, ½tsk salt, 1 tsk bikarbonat, 1½ msk sirap, 7 dl rågsikt.
Blanda allt. Arbeta till en smidig deg utan att knåda. Dela i 12 delar som formas till runda bullar. 
Kavla ut dem tunt (så att de är lika stora som en stekpanna. Stek varje bröd en minut per sida i
 torr stekpanna.
...............................................................................................................................................................
Smålandskringlor................200 - 225 grader, Det blir cirka 60 st
200 g margarin, 1 dl socker, 2 tsk hjortronsalt, 2 dl gräddfil, 7 dl vetemjöl
Blanda allt och arbeta ihop till en deg. Dela i 60 delar och forma till kringlor. Doppa dem i socker 
och lägg dom på en eller flera plåtar. Grädda i 8-10 minuter.
.................................................................................................................................................................
Rör-ihop-kaka..................200 grader
2 ägg, 2 dl socker, 100 gr smält smör eller margarin, 2 dl vetemjöl, frukt och bär t ex hallon och
 persikor i bitar.
Rör ihop ägg och socker. Tillsätt smör och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form 22-24 cm 
i diameter. Strö över frukten och grädda strax under mitten i ugnen i 20-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade

Mitt foto
Uppland, Sweden
Är förlovad och sambo. Jag har två söner födda 72 och 76 och jag har två barnbarn. Har hund och katt