Receptet nedan har jag fått av syrran i Falun
SYLTADE
SYLTADE
KANTARELLER
är en delikatess till allt viltkött.
2 l rensade små kantareller
2 tsk salt/l vatten
LAG:
2 dl ättiksprit
3 dl svampspad
3 dl strösocker
1 tsk vitpepparkorn
2 tsk gula senapsfrön
2 bitar muskotblomma
1 bit ingefära
2 kryddnejlikor
Lägg kantarellerna i en kastrull och häll på vatten tills det
täcker ca hälften av svampen.
Låt kantarellerna koka 10 minuter. Sila av spadet från
kantarellerna men spara 3 dl till lagen.
Blanda lagen och låt den koka upp. Lägg i kantarellerna
och koka en timme.
Lägg kantarellerna i väl rengjorda små burkar.
Låt lagen koka upp och skumma. Fördela lagen över kantarellerna
och se till att den står över svampen. Tillslut burkarna.
Förvara svalt
..............................................
.
..............................................
.
Marängtårta Smet: 3 äggulor, 1 dl socker, 1½ dl smält smör, 5 msk gräddmjölk, 1½ dl mjöl, 2 tsk bakpulver Maräng: 3 äggvitor, 2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, ½ hg hackade nötter. Vispa vitorna + vaniljsockret. Rör försiktigt i sockret. Fyllning: 2 ½ dl grädde + frukt ............................................................................................................................................................. Nötkakor...............200 grader 2 hg nötkärnor, 2 ägg, 2 dl socker, ½ hg smält margarin Mal nötkärnorna (spara 12 st) Vispa ägg och socker, blanda samman med det smälta avsvalnade margarinet. Klicka smeten på plåten dela nötkärnorna och sätt på kaksmeten. .......................................... Toscakaka 2 ägg, 2 dl socker, 50 gr smält margarin, 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl mjölk. Glasyr: koka samman 1 hg smör, 1 hg socker, 1 hg hackad mandel, 1 msk mjölk och 2 msk mjöl ........................................................................................................................................................... Banansockerkaka......................175 grader 2 bananer, 1 kkp socker, 1 ägg, ½ hg smält smör, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, ½tsk bikarbonat, 4 msk grädde, 1½ kkp mjöl. ............................................................................................................................................................ Kladdkaka...............175 grader 2 ägg, 3 dl socker, ½ tsk salt, 2 tsk vanillinsocker, 2 msk kakao, 1 ½ dl vetemjöl, 100 g smält margarin eller smör. Vispa ägg och socker. Blanda i resten. Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter. Låt svalna. Servera med glass eller vispad grädde. ........................................................................................................................................................... Sockerkaka med fruktsmak..................175 grader 2 ägg, 2 dl socker, 1 dl smält smör eller margarin, ½ dl apelsinsaft, 1 liten mogen banan, ev 1 passionsfrukt, 2 ½ dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver. Blanda smör/margarin, apelsinsaft och ev innehållet i passionsfrukten. Mosa bananen. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner bananmoset, apelsinblandningen och mjölet blandat med bakpulver. Grädda i ugnen cirka 30 minuter. ............................................................................................................................................................ Tunnbröd 12 st Gräddas i en stekpanna utan matfett. 2½ dl filmjölk, ½ tsk anis, ½ tsk kummin, ½tsk salt, 1 tsk bikarbonat, 1½ msk sirap, 7 dl rågsikt. Blanda allt. Arbeta till en smidig deg utan att knåda. Dela i 12 delar som formas till runda bullar. Kavla ut dem tunt (så att de är lika stora som en stekpanna. Stek varje bröd en minut per sida i torr stekpanna. ............................................................................................................................................................... Smålandskringlor................200 - 225 grader, Det blir cirka 60 st 200 g margarin, 1 dl socker, 2 tsk hjortronsalt, 2 dl gräddfil, 7 dl vetemjöl Blanda allt och arbeta ihop till en deg. Dela i 60 delar och forma till kringlor. Doppa dem i socker och lägg dom på en eller flera plåtar. Grädda i 8-10 minuter. ................................................................................................................................................................. Rör-ihop-kaka..................200 grader 2 ägg, 2 dl socker, 100 gr smält smör eller margarin, 2 dl vetemjöl, frukt och bär t ex hallon och persikor i bitar. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt smör och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form 22-24 cm i diameter. Strö över frukten och grädda strax under mitten i ugnen i 20-30 minuter. |